December 17, 2017

Τελευταία νέα

Σχολικές επισκέψεις για το Νηπιαγωγείο - Προνήπιο: εκπαιδευτικά προγράμματα 2017 - 2018

HomeΣχολικές επισκέψεις 2017 – 2018Σχολικές επισκέψεις για το Νηπιαγωγείο – Προνήπιο: εκπαιδευτικά προγράμματα 2017 – 2018

εγκριση

Προγράμματα από τις θετικές επιστήμες

paramuthi mouseiopeiramaton

 

1. Νερό: Μια σταγόνα διηγείται…

Νερό, κάτι τόσο καθημερινό, αλλά και τόσο πολύτιμο! Πόσες φορές ανοίγουμε τη βρύση και χωρίς να το πολυσκεφτούμε, την αφήνουμε να τρέχει… Ας μάθουμε λοιπόν τα πάντα για το νερό και κυρίως πώς και γιατί δεν πρέπει να τοσπαταλάμε. Από τι αποτελείται το νερό; Πάγος, νερό ή ατμός; Δραματοποιούμε και μαθαίνουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Γνωρίζουμε τον κύκλο του νερού μέσα από το ηχητικό ταξίδι μίας σταγόνας. Κάνουμε μαγικά πειράματα με το νερό και το βλέπουμε να ανάβει και όχι να σβήνει τη φωτιά, να βάφει και όχι να καθαρίζει! Ποιοι ζουν μέσα στο νερό; Εκτός από τους κατοίκους του νερού που βλέπουμε και γνωρίζουμε, υπάρχουν και οι αόρατοι για εμάς μικροσκοπικοί του κάτοικοι. Μια ματιά όμως στο μικροσκόπιο μας δείχνει πόσοι από αυτούς ζουν σε μία μόνο σταγόνα νερού. Μετά από όλα αυτά δε μπορούμε παρά να υποσχεθούμε πως… “Τόσο σπουδαίο είν΄το νερό, που ούτε σταγόνα δε σπαταλώ!”

2. Η μάγισσα Ξερόλα και το παραμύθι πειραμάτων

Ένα παραμύθι, μας βάζει στο μαγικό κόσμο της επιστήμης, όσο μικροί και εάν είμαστε! Η μάγισσα Ξερόλα, κάνει πως τα ξέρει όλα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καθόλου γνώσεις! Όμως, αντί να πάει στο σχολείο, προτιμά να κλέψει τις γνώσεις των παιδιών, για να μην κουραστεί καθόλου! Τότε, τρεις νεράιδες μαζί με τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση! Η Μπία Βιολογία, η Φίφη Φυσική και η Ντία Χημεία βοηθούν τα παιδιά να φτιάξουν φίλτρα και να περάσουν διάφορες δοκιμασίες με αληθινά πειράματα. Εάν όλοι οι γρίφοι λυθούν, θα καταφέρουν τα παιδιά να πάρουν πίσω τις γνώσεις τους; Θα καταφέρουν να διώξουν τη μάγισσα Ξερόλα από το αγαπημένο τους σχολείο; Γινόμαστε όλοι μέρος του παραμυθιού και στο τέλος το συνθέτουμε στο δικό μας βιβλιαράκι!

3. Πάμε 1-2-3 φυσική με φασαρία

Οι ήχοι και η μουσική είναι μέρος της ζωής μας! Πώς παράγεται όμως ένας ήχος και πώς φτάνει μέχρι τα αφτιά μας; Πώς ακούμε; Γιατί όλοι οι ήχοι δεν είναι ίδιοι; Πώς μπορούμε να “δούμε” τη φωνή μας σε έναν υπολογιστή; Απλά πειράματα με τον ήχο και  τις νότες δίνουν όλες τις απαντήσεις! Με τα παιχνίδια του ήχου, δεν κάνουμε απλά φασαρία, αλλά… φυσική με φασαρία.

 

Προγράμματα αγωγής υγείας

mikroskopia mouseio peiramaton

 

4. Σωστή διατροφή, καλύτερη ζωή

Όλοι μας λένε πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή. Γιατί όμως; Που πηγαίνει η τροφή που τρώμε; Ένα παιχνίδι αφής αποκαλύπτει το ταξίδι της. Ποιες είναι οι ομάδες των τροφών και ποια φαγητά ανήκουν στην κάθε μία; Θα τις μάθουμε παίζοντας, ενώ πειράματα χημείας τροφίμων και μικροσκόπια θα μας αποκαλύψουν τα βασικά συστατικά τους. Τέλος, η σύνθεση της διατροφικής πυραμίδας θα μας μάθει τί πρέπει να τρώμε και από πόσο, γιατί άλλωστε “Είμαστε ό,τι τρώμε!”.

5. Υγιεινή: Παίζουμε με τα μικρόβια;

Γιατί πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό; Γιατί πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα; Που βρίσκονται τα μικρόβια, αφού δεν τα βλέπουμε πουθενά; Παιχνίδια και πειράματα δίνουν για άλλη μία φορά τις απαντήσεις στις ερωτήσεις της καθημερινότητας. Βλέπουμε τα μικρόβια των δοντιών μας στα μικροσκόπια και τα μικρόβια των χεριών μας σε ειδική καλλιέργεια. Γνωρίζουμε το πιο διάσημο… μικρόβιο! Μαθαίνουμε τους κανόνες της ατομικής υγιεινής και παίζουμε το «Ταξίδι στη χώρα του ιού Ίου». Τα χέρια των ταξιδιωτών αποκαλύπτουν, ποιοι ταξιδιώτες ήταν απρόσεκτοι και μολύνθηκαν απ΄ τον ιό Ίου.

 

Προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής

melissa mouseiopeiramaton

6. Προσέχω, φροντίζω, ανακυκλώνω

Η ανακύκλωση πρέπει να είναι τρόπος ζωής και καθημερινή συνήθεια. Γι΄ αυτό και εμείς τη μαθαίνουμε από μικροί! Ποιες είναι οι ομάδες των ανακυκλώσιμων υλικών; Δραστηριότητες παιχνίδια για τις ομάδες σκουπιδιών μας μαθαίνουν τα πάντα για την ανακύκλωση. Με ένα πείραμα χημείας, φτιάχνουμε «οικολογικό τρελλομπαλάκι» από ανακυκλωμένο πλαστικό. Τί είναι η κομποστοποίηση; Παρατηρούμε στο μικροσκόπιο τα ζωάκια που βοηθούν στη δημιουργία λιπάσματος από σκουπίδια. Αξέχαστη όμως θα μας μείνει και η “Τουρίστρια από άλλο πλανήτη”, που με τη συμπεριφορά της μας δείχνει τις επιπτώσεις των μη οικολογικών συνηθειών στο περιβάλλον!

7. Μέλισσα: Τα μυστικά της κυψέλης

Πόσα πράγματα ξέρουμε για τις μέλισσες, εκτός από το ότι μπορούν να μας τσιμπήσουν; Ξέρουμε σίγουρα για το μέλι, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή! Τα μυστικά της κυψέλης είναι πολλά! Μικροσκόπια για την ανατομία της μέλισσας, δοκιμή μελιού, πείραμα για τη διατροφική του αξία, μελέτη των μελισσοκομικών εργαλείων μας κάνουν να αγαπήσουμε το θαυμαστό αυτό έντομο. Παιχνίδια για το χορό των μελισσών, μας δείχνουν τον τρόπο επικοινωνίας τους. Πρωτότυπες δραστηριότητες μας αποκαλύπτουν το ρόλο των εργατριών, των κηφήνων, αλλά και της βασίλισσας μέσα σε ένα μελίσσι. Η πιο μαγική στιγμή όμως είναι αυτή, που… ένα ολοζώντανο μελίσσι έρχεται και βουίζει μπροστά μας!


Προγράμματα από την Ιστορία και την Προϊστορία

arxaia_athina mouseiopeiramaton

8. Παλαιοντολογία: Στα ίχνη των δεινοσαύρων

Αγαπάτε πολύ τους δεινόσαυρους και θέλετε να γίνετε για λίγο μικροί παλαιοντολόγοι; Ακολουθήστε μαζί μας τα ίχνη των προϊστορικών αυτών ζώων, με όμορφες δεινοσαυρο… δραστηριότητες! Παίζουμε λεκτικά παιχνίδια με τα ονόματά τους, ανακαλύπτουμε με την αφή τις φωλιές τους και ακούμε τις φωνές τους. Με δραστηριότητες και πειράματα ανακαλύπτουμε τί έτρωγαν, αλλά και πόσο ζύγιζαν! Και επειδή έχουμε γίνει πλέον ειδικοί στους δεινόσαυρους, έρχεται η ώρα για μία παλαιοντολογική ανασκαφή! Αυγά και ίχνη μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα μελετήσουμε και να βρούμε σε ποιο δεινόσαυρο ανήκουν!

9. Μαθητής στην αρχαία Αθήνα

Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και φτάνουμε μέχρι την Αρχαία Αθήνα. Τα ρούχα μας αλλάζουν και πλέον φοράμε χιτώνες! Είμαστε όμως ακόμη παιδιά! Παίζουμε και μαθαίνουμε για τα αθύρματα, τα παιχνίδια της αρχαιότητας. Ακούμε αρχαία ελληνική μουσική! Τί έπαιρναν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο; Ανακαλύπτουμε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές της Αρχαίας Αθήνας, στα σχολεία του παιδοτρίβη, του γραμματιστή και του κιθαριστή. Επιστρέφοντας στο σήμερα, σε μία μικρή ανασκαφή ανακαλύπτουμε… σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα!

 

Προγράμματα τέχνης και έκφρασης

eikastika mouseio peiramaton

 

10. Επαγγέλματα: Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω

Παιχνίδια ρόλων και διαγωνισμοί σε διασκεδαστικές δραστηριότητες που αναδεικνύουν το ρόλο και τη σημασία όλων των επαγγελμάτων. Ο αδιάβαστος γιατρός, ο τεμπέλης μάγειρας, ο ακατάστατος περιπτεράς, ο μεθυσμένος κτηνίατρος, ο φαντασμένος αρχαιολόγος και πολλοί ακόμα διαγωνίζονται για το ποιος είναι ο… χειρότερος. Περνάμε αξέχαστα και στο τέλος υποσχόμαστε να μη βρεθούμε ποτέ στη θέση τους, αλλά να κάνουμε τις δουλειές μας σωστά και υπεύθυνα!

11. Γ. Ιακωβίδης: ο ζωγράφος των παιδιών 

Γνωρίζουμε τον κόσμο της ζωγραφικής, με αφορμή τα έργα του ζωγράφου της παιδικής ηλικίας, του Γιώργου Ιακωβίδη. Μέσα από μία βιωματική προσέγγιση, τα έργα ζωντανεύουν και ενεργοποιούν όλες μας τις αισθήσεις! Οι πίνακες γίνονται πάζλ, αλλάζουν τίτλους, παίζουν μουσική και στο τέλος ζωντανεύουν με πρωταγωνιστές εμάς. Αντικείμενα δραπετεύουν μέσα από τα έργα και προκαλούν την παρατηρητικότητα και τη φαντασία μας. Τέλος, με πινέλα, τελάρα και χρώματα γινόμαστε και εμείς ζωγράφοι, όχι των παιδιών, αλλά των παιχνιδιών και δημιουργούμε το δικό μας μοναδικό έργο τέχνης!

 

Δείτε ακόμα:

Εορταστικά προγράμματα για τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες και το Πάσχα.

Τα σχολεία, που μας έχουν επισκεφθεί.

Επικοινωνία – σχεδιάγραμμα πρόσβασης.